Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Montevideo – metropole na pobřeží Atlantiku

Na východním břehu zálivu Río de la Plata, na pobřeží Atlantského oceánu, se rozkládá uruguayská metropole Montevideo. Přestože nepatří mezi nejnavštěvovanější světové metropole, dá se v něm objevit spousta zajímavostí. V tomto pulzujícím jihoamerickém velkoměstě, které je rovněž významným přístavem, žije necelých 1,5 milionu obyvatel.

Při návštěvě Uruguaye, která je plná divoké přírody a nekonečných travnatých pamp, nezapomeňte zavítat do Montevidea oplývajícího krásnou architekturou. Toto půvabné město je nejdůležitějším hospodářským, politickým, intelektuálním i kulturním centrem země. Daří se zde mnoha průmyslovým odvětvím, jako je potravinářský, petrochemický, cementářský, textilní, obuvnický, tabákový a mnohé další. Montevideo je rovněž významnou dopravní křižovatkou a to nejen díky svému přístavu, ale také díky přítomnosti mezinárodního letiště s poněkud složitějším názvem Carrasco General Cesáreo L. Berisso International Airport (zkráceně Carrasco), které je vzdálené pět kilometrů od centra města. Tato metropole se dnes může pochlubit nejvyšší životní úrovní z celé Jižní Ameriky.

Montevideo upoutá pozornost již svým umístěním na pobřeží Atlantiku, při severovýchodním okraji zátoky Río de la Plata, která je společným ústím řek Uruguay a Paraná. Río de la Plata tvoří vlastně přirozenou hranici mezi Argentinou a Uruguayí. Montevideo leží asi 220 kilometrů východně od argentinské metropole Buenos Aires. V zátoce Río de la Plata se v roce 1939 odehrála jedna z důležitých námořních bitev druhé světové války, tehdy proti sobě bojovalo německé a spojenecké námořnictvo. Vrak německé bitevní lodě Admiral Graf Spee je dodnes možné za hezkého počasí vidět nedaleko od břehu. Vrak se kvůli bahnitému podloží dodnes nepodařilo vyzvednout, některé části jeho vybavení jsou však k vidění v místním Námořním muzeu.

Úplně prvním Evropanem, který spatřil místo, na němž se dnes Montevideo rozkládá, byl údajně portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães v roce 1519.  Vzhledem k tomu, že se v této oblasti nenacházelo žádní přírodní bohatství v podobě drahých kovů nebo nerostů, ani zde nežili Indiáni, kteří by se dali využít na práci, nebylo pro objevitele místo příliš atraktivní.

Historie města tak sahá až do roku 1726, kdy jej na Štědrý den založili Španělé jako sídlo vojenské posádky. Netrvalo dlouho a osada s názvem San Felipe de Montevideo se stala významným přístavem. Odkud pochází název města, není tak úplně jisté. Některé teorie se točí okolo nedalekého kopce Cerro de Montevideo, na němž stojí maják. 

Mezi lety 1807 – 1830 se v obsazování města vystřídali postupně Angličané, Španělé, Argentinci, Portugalci a Brazilci. V letech 1843 až 1852 okupovala Montevideo argentinsko-uruguayská armáda diktátora Juana Manuela de Rosas. Na počátku 20. století se v Montevideu usídlilo mnoho přistěhovalců především ze Španělska a Itálie, jejichž potomci žijí v metropoli dodnes. Díky nim tak Montevideo oplývá spíše evropskou než jihoamerickou atmosférou. Nikde zde nenarazíte na typickou, někdy až extrovertní latinskoamerickou veselost, ale ani na zástupy turistů. Památek, které stojí za zhlédnutí má přitom město požehnaně. 

Město hodně těží ze své polohy u moře, může totiž návštěvníkům nabídnout dostatek krásných pláží. Vyhlášené jsou například pláže Pocitos, Playa de los Ingleses, Playa Verde, Punta Gorda a Carrasco. Právě možnosti rekreace na plážích v kombinaci s historickými stavbami starého centra města, příjemnou atmosférou a dostatečnou nabídkou oddechových aktivit, dělají z Montevidea ideální cíl pro návštěvu. Mezi turisty se tak uruguayská metropole těší stále větší oblibě, v porovnání s jinými jihoamerickými velkoměsty však pořád trochu zaostává. 

Srdcem starého města Ciudad Vieja je náměstí Plaza Independencia, na němž se snoubí koloniální stavby s výtvory moderní doby. Zdejší architektura je opravdu krásná a na náměstí stojí mnoho zajímavých budov, které jsou směsicí španělského koloniálního stylu, italského stylu a art deca. Montevideo je zkrátka městem kontrastů. Na jedné straně stojí okázalý palác Palacio Salvo, který je nejvyšší stavbou města a na straně druhé tzv. conventillos – velké staré domy, v nichž žije namačkáno několik rodin. Většinou jde o uprchlíky z chudého uruguayského venkova. 

Palacio Salvo stojící na jižní straně náměstí je snad nejkrásnější stavbou Montevidea. Palác je doslova nepřehlédnutelný a to díky své 26 patrové věži, které se říká „Cukrářská“. Budovu doplňují četné věžičky a arkýře, nechybí ani kuriózní okna a spousta další architektonických ozdůbek. Palác byl postaven v roce 1928 a po desetiletí byl nejvyšší budovou Jižní Ameriky. Dnes je neodmyslitelným symbolem Montevidea. Uprostřed Plaza Independencia stojí památník (jezdecká socha) národního hrdiny a významného bojovníka za svobodu, Josého Artigase. Na okolních stavbách se mísí architektonické styly, najdete zde jak hypermoderní justiční palác, tak klasicistní sídlo vlády i neoklasicistní divadlo Teatro Solís.

Dalšími významnými náměstími v Montevideu jsou Plaza Zabala a Plaza de la Constitucion, na nichž se rovněž nachází zajímavá muzea a pečlivě restaurované koloniální budovy. Západní stranu Plaza de la Constitucion zdobí katedrála Iglesia Matriz postavená v roce 1799, která je místem posledního odpočinku řady velikánů uruguayských dějin. Navštívit můžete také Casa Garibaldi, což je dům italského národního hrdiny Giuseppe Garibaldiho, který se účastnil revolučních bojů za nezávislost Uruguaye i Brazílie.

Při procházce uličkami starého města narazíte na spoustu nejrůznějších obchůdků a krámků, z nichž mnohé vás nabídkou svého zboží jistě překvapí. Jelikož byla celá tato oblast po válce útočištěm německých uprchlíků, není dnes problém zde koupit třeba vyznamenání nebo vojenskou uniformu. Když se vydáte podél nábřeží, můžete při troše štěstí zahlédnout lvouna nebo lachtana. Každý, kdo rád ochutnává tradiční pokrmy, by si neměl nechat ujít Mercado del Puerto. Pod střechami této bývalé tržnice vyrostly četné stánky s občerstvením, krčmy a prvotřídní restaurace. Na velkých grilech se opékají velké kusy masa a v kotlících se vaří rybí polévka.

Uruguay, stejně tak jako celá Jižní Amerika, žije fotbalem. Ani v Montevideu tak nechybí fotbalový stadion. Najdete zde věhlasný Estadio Centenario, na němž se již v roce 1930 konalo vůbec první mistrovství světa ve fotbale. Finále mezi Uruguaí a Argentinou dopadlo výhrou 4:2 pro domácí a tohoto utkání se zúčastnilo 93 tisíc diváků. Nejznámějším montevidejským fotbalovým klubem je Peňarol, který je několikanásobným vítězem světového fotbalového poháru. Dalším známým klubem je Danubio F. C., který využívá další městský stadion s názvem Jardines Del Hipódromo.

Montevideo se může pochlubit také krásným okolím, východně od metropole je například rozeseto několik pobřežních letovisek, jako Punta del Este. V nich si můžete užívat perfektních písečných pláží a báječného koupání. Zajímavé jsou také četné historické památky, jako například pevnost Santa Teresa a San Miguel. Pokud máte dostatek volného času, určitě vyrazte navštívit původní portugalské koloniální město Colonia de Sacramento, které leží jen cca 3 km od Montevidea. Toto přístavní město bylo založeno roku 1620 a i dnes se může pochlubit působivým historickým jádrem. Na převážně koloniální architektuře se mísí portugalské a španělské vlivy. V roce 1995 bylo město Colonia de Sacramento zapsáno na seznam světového kulturního dědictví organizace UNESCO. Milovníci dobrodružství, pěší turistiky a krásné přírody se mohou z Montevidea vypravit na trek do vnitrozemí, které je tvořeno savanami s palmami a křovinami, jež jsou domovem rozmanitého ptactva. 

- jap -

Článek byl zobrazen 6 450 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko